Bara met aardappel chutney

Prep time: ~15 minutes (+ 1 dag laten rijzen in de koelkast)

Cook time: ~20 minutes

Total Time: ~35 minutes

Servings: ~15

Ingrediënten

Voor de bara

  • 1/2 cup gele spliterwten besan (kun je bij de Surinaamse toko halen)
  • 1 cup oerdi besan (kun je bij de Surinaamse toko halen)
  • 1 1/2 cup water
  • 100 gr spinaza fijn gesneden
  • 1 hele bol en een halve bol knoflook
  • klein stukje peper
  • 24 gr bakpoeder
  • 7 gr gist 
  • 800 gram bloem
  • 1 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl masala
  • 2 tl zout (naar smaak proeven)
  • 2 el olie

Voor de aardappel chutney

  • 2 medium aardappelen 
  • 3 teentjes knoflook
  • hele Surinaamse rode peper
  • 250 ml water
  • 1 tl azijn
  • 1/2 tl zout (naar smaak toevoegen)

Instructies

Bara

  1. Doe in een grote kom de oerdi en gele spliterwten besan met 1 1/2 kop water en laat dit ongeveer 30 minuten weken.
  2. Maal alvast de knoflook en peper fijn.
  3. Voeg bakpoeder, gist, gemalen knoflook en peper toe.
  4. Mix dit goed en voeg spinazie, komijn, masala, zout en olie toe.
  5. Voeg nu langzaam bloem toe en mix tot een stevig beslag (Het gaat makkelijker als je dit met de hand doet).
  6. Je beslag moet dik en plakkerig zijn. Laat dit afgedekt een hele nacht in de koelkast rijzen.
  7. De volgende dag is je beslag verdubbeld in formaat.
  8. Verwarm genoeg olie in een pan om de bara te frituren.
  9. Pak een kom en doe hierin wat water om je handen mee nat te maken.
  10. Maak je handen een beetje nat met water en pak een bolletje van het bara-deeg. Het water zorgt ervoor dat het deeg niet blijft plakken aan je handen.
  11. Druk dit nu plat en maak een gaatje in het midden (net als een donut).
  12. Doe dit voorzichtig in je pan, zorg ervoor dat de olie heet is, en bak dit op een medium laag vuur. Als de olie te heet is, wordt de bara van binnen niet gaar. Bak dit ongeveer 5 minuten op een laag vuur tot het goudbruin is.

Aardappel Chutney

  1. Snijd de aardappelen in grote blokjes en doe dit in een kleine pot met 250 ml water.
  2. Breng dit aan de kook en voeg de hele knoflook en peper toe. Verwijder eerst de zaadjes van de peper.
  3. Zodra de aardappelen zacht zijn, stamp je alles in het potje al kokend fijn.
  4. Kook dit verder tot het dik wordt; het moet een zachte puree zijn. Als je dit laat afkoelen, wordt het nog dikker.
  1. Serveer de bara warm met chutney en geniet ervan

Notes

  • Bara is ook heerlijk met mango of tomaten chutney
  • Het is belangerijk op de bara's op een medium laag vuur te frituren voor ongeveer 5 minuten of tot het goudbruin is. Zo wordt het van binnen goed gaar

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Seema
4 maanden geleden

Hoi lieverd hb ene verzoek als k 500gr bara wil maken hoeveel van die dingens heb k dan nodig

Bhavana
10 maanden geleden

Looks yummyyyy...
Thank you for sharing your bara recipe with potatoe chutney. I am going make for sure.GBU.Thank you again.