
Prep time: ~ 10 minutes
Cook time: ~60 minutes
Total Time: ~70 minutes
Servings: ~ 8
Ingrediënten
- 1 kg lamsvlees, gesneden met bot (het is aanbevolen om dit met lamsbout te maken)
- 1/2 tl asafoetida (hing)
- 1 tl hele jeera
- 6-7 kruidnagels
- 5-6 geplette kardemommen
- 2 geplette zwarte kardemommen
- 2 volle theelepels Kashmiri-chilipoeder
- 3 tot 4 theelepels saunth (droog gemberpoeder)
- 4 tl saunfpoeder (venkelpoeder)
- 1 tl garam masala-poeder
- 1/2 tl groene kardemom (elaichi) poeder
- 200 ml volle, natuurlijke yoghurt
- 2 el zout + nog meer naar smaak
- 5 el mosterdolie
- 500 ml water
Instructies
- was de gesneden lams vlees met wat bloem en azijn goed af en laat dit droog lekken
- Verhit mosterdolie in een pan tot het rookpunt. Zodra de olie heet is en rookt, zet je het vuur op de laagste stand.
- Voeg de komijnzaadjes en de kruidnagels toe. Voeg ook de asafoetida toe. Roer 15-30 seconden en voeg dan de stukjes lamsvlees toe.
- Bak op hoog vuur gedurende 1 minuut en voeg dan de geplette groene en zwarte kardemom toe.
- bak verder op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten tot het vlees licht bruin is.
- Voeg het zout en de Kashmiri chilipoeder toe en meng goed.
- Kook op laag vuur gedurende 3 minuten zodat het vlees de kleur van de chili poeder kan opnemen.
- Voeg nu de droge gemberpoeder en venkelpoeder toe, meng en bak op laag tot middelhoog vuur gedurende 3 minuten tot de olie zich afscheidt.
- Voeg de yoghurt toe op laag vuur. Blijf roeren en koken op laag vuur gedurende 2-3 minuten tot de olie zich afscheidt.
- Voeg de garam masala poeder toe, roer en kook gedurende 2 minuten.
- Voeg nu 500 ml water toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en kook afgedekt op laag vuur gedurende 45-60 minuten tot het vlees mals is.
- Open het deksel en roer af en toe.
- Voeg tot slot de groene kardemompoeder toe, roer en laat 2-3 minuten sudderen.
- optioneel kun je er nog verse gesneden selderij of koriander aan toevoegen.
- Serveer met rijst of roti.
- Voor instructies kun je mijn TikTok-video bekijken. Eet smakelijk! ♡
Notes
Rogan Josh, ook wel gespeld als roghan josh of roghan ghosht, is een aromatisch vleesgerecht met curry afkomstig uit Kasjmir. Het wordt gemaakt met rood vlees – traditioneel lamsvlees. In dit recept gebruiken we geen verse ui,knoflook en ook geen koriander, vandaar dat ik koriander als aanbevolen heb gezet. Omdat al deze dingen als luxe werd gezien in Kashmir. Maar het gebruik van hele en gemalen kruiden is wat dit gerecht uniek maak. het is een ware smaak sensatie en een gerecht die je eens geprobeerd moet hebben.
- Het is aanbevolen om alle kruiden voor dit recept bij de Indiaase toko te halen. De kruiden heb je ook bij alle goed gesorteerde Surinaamse Hindoestaanse toko's.
- Voor dit recept is het aanbevolen om lamsvlees met bot te gebruiken, maar mocht je dit niet willen kan je ook vlees zonder bot gebruiken.
- Je kunt ook ghee gebruiken in plaats van mosterdolie